Toimintasuunnitelma vuodelle 2024

Tarkoitus: KulttuuriyhdistysMulticultin tarkoituksena on tukea kulttuurin eri muotoja Nauvossa. Tavoitteena on saariston elävä, luova ja kestävä kulttuurimiljöö. Multiculti toimii yhdessä muiden kulttuurintuottajien kanssa rikastaen kulttuuritarjontaa eri yhteisöissämme. Taide ja kulttuuri ovat merkityksellisiä kaikenikäisten ihmisten hyvinvoinnille.

Multiculti pyrkii nostamaan paikallisia taiteilijoita ja käsityöläisiä esiin kiittämällä kaikkia kutsumiaan vierailijoita ja taiteilijoita jollakin paikallisella käsityötuotteella. 

Yhteistyötahot: Yhteistyö ja yhteisöllisyys ovat toimintamme perusedellytyksiä. Tärkeinä kumppaneina ovat kaikki nauvolaiset yhdistykset, ja samoin saariston naapurikuntien yhdistykset. Paraisten kaupunki on myös tärkeä yhteistyökumppani.

Useat tapahtumat järjestetään yhdessä muiden yhdistysten kanssa. Yhteistyö helpottaa resurssien käytön suunnittelua ja työtaakan reilua jakamista, sekä lisää yhteisöllisyyttä. 

Kohderyhmät: Multicultin pääasiallinen kohderyhmä Paraisten kaupungissa ovat nauvolaiset, sillä haja-asutusalueella on tärkeää vahvistaa kulttuuritoimintaa. Panemme toki ilolla merkille, että monet kulttuurinharrastajat lähikunnista osallistuvat tapahtumiimme. Lapset ja nuoret muodostavat Multicultille tärkeän kohderyhmän. Toimimme aktiivisessa yhteistyössä muiden järjestöjen ja kaupungin kanssa saadaksemme lapset ja nuoret toimintaan osallisiksi. Haluamme myös edelleen, yhteistyössä koulujen opettajien kanssa, palkita sellaisia lapsia ja nuoria, jotka osoittavat erityistä harrastuneisuutta kulttuuriin.

Multiculti toimii Nauvoon muuttaneiden integroimisessa niin kielellisesti kuin kulttuurisesti tänne. Toimintamme luo hyvää yhteisymmärrystä kieliryhmien välillä ja osa aktiviteeteistamme toimii myös kielikylpyinä.

2024 on Multicultin kahdeskymmenes toimintavuosi

Multiculti tulee sääntöjensä mukaisesti yhdessä muiden kanssa jatkamaan sekä maksullisten että ilmaisten, kaikille vapaiden kulttuuritapahtumien järjestämistä.

Multiculti aikoo jatkaa sellaisia toimintoja, jotka nauvolaiset ovat vastaanottaneet myönteisesti ja joista on jo muodostunut jonkinlaisia perinteitä. Multiculti haluaa myös olla dynaaminen organisaatio, ja tarttuu mielellään odottamatta ilmestyviin mahdollisuuksiin, kun ne tuntuvat tärkeiltä toteuttaa yhdessä muiden toimijoiden kanssa.  Elävä kulttuurimiljöö edellyttää tasapainoa säilyttävän ja kehittävän, samoin kuin vakiintuneiden ja uusien konseptien välillä. Multiculti pyrkii pitämään lippujen hinnat alhaisina saaristossa mutta samalla maksamaan kohtuullisen korvauksen kutsutuille artisteille.

KIRJALLISUUS, TEATTERI, MUSIIKKI JA MUU KULTTUURI

Multiculti ottaa osaa 21.1. muiden nauvolaisyhdistyksien kanssa Kävele naiselle ammatti -tapahtumaan. Kävely antaa mahdollisuuden kehitysmaiden lasten ja naisten auttamiseen.

1.3. Musikaalikonsertissa rakkautta ja huumoria L’Escalessa 

Musikteater i Österbotten esiintyy. Näyttelijä-laulajat Lina Johansson, Isa Lindgren-Backman, Petra Rauhala, Filip Ohls ja Kristian Snellman tarjoavat vuoden rakkaudellisimman konsertin. Kuulemme lauluja rakkaudesta ja ystävyydestä tunnetuin musikaalisävelin, mukana Oopperan kummitus, Kaunotar ja hirviö, Chess ja Niin kuin taivaassa, sekä muutama Disney-musikaali. Sebastian Smedsin säestyksellä syntyy maagisen kaunis ilta.

6.3. Teater Kojanin näytelmä ’Varför gul’

Yhdessä Nagu Ungdomsföreningenin ja Hem och Skola i Nagu kanssa järjestetään päiväkotilapsille näytelmä Varför gul, toden ja mielikuvituksen rajamailla. Näytelmä on sekoitus teatteria ja sirkusta, puhetta ja viittomakieltä.

17.4. Virkeyttä ikääntyneille Framnäsissa

Korpo Kulturgille tarjoaa musiikkia ja kahvia. Multiculti ja Festingarna hoitavat yhdessä käytännön toteutuksen.  Juhla järjestetään myös lokakuussa.

27.4 – 12.5. Vårkultur

Multiculti järjestää yhdessä Marttojen, päiväkotilasten, esikoulun, Kombin taidekerhon ja Art-Durin kanssa Kunnantuvan pihaan visuaalisen tapahtuman kevään tulon iloksi. Vuoden teemana on Ötökät/Skrapilar.

1.5. Vappupiknik koko perheelle 

Nauvolaisyhdistykset järjestävät vappuna koko perheen piknikin kunnantuvan ympärillä. Multiculti järjestää JAZZÅÅ5 konsertin, Carita Lagerspetz /klarinetti, saxofoni ja laulu, Pasi Lyysari /kontrabasso, Niklas Eriksson /rummut, Ralf Eriksson /haitari, hammondurut ja laulu.

15.6. Perunafestivaali DE VITA PÄRON Nauvon torilla

Jo vuodesta 2005 on Multiculti järjestänyt Perunafestivaalin DE VITA PÄRON juhannusta edeltävänä lauantaina. Festivaali on ilmainen kaikille avoin perhejuhla ja sesongin avaus nauvolaisille, tuottajille ja nauvolaisille yrittäjille, jossa on ohjelmaa ja paljon lähituotteita myytävänä.

Multiculti järjestää ohjelmaa niin pienille kuin suurillekin. Suosittu brassiyhtye Sointu-Seitsikko on taas paikalla. He esittävät Evita Päron -laulun perunanviljelijöiden vaivoista Don´t cry for me Argentina -sävelin. Kirjailija Henrika Andersson esittelee uutta kirjaansa ’Nagu-Nalle och gammlemårrorna’. Lapsille järjestetään PotArtis, jossa he saavat luoda omia perunataideteoksiaan. Nauvolaiset valitsevat Vuoden Perunaknöölin, joka palkitaan festivaalissa.

Margot Wikström hoitaa markkinointia. Perunafestivaali 2024 järjestetään samana päivänä valtakunnallisen uuden perunan päivän kanssa, mikä lisäksi vielä profiloi Nauvon hyvän uuden perunan tuottajaksi.

6.7. Ur kamarn

Yhdessä Nauvon kamarimusiikkipäivien kanssa järjestää Multiculti ilmaiskonsertin Ur Kamarn.Rakennamme siltoja houkuttelemalla saariston nuoria musiikkilahjakkuuksia ”ulos kamarista”, soittamaan yhdessä kamarimusiikin ammattilaisten kanssa. Nuoret laativat itse konsertin ohjelmiston ja toimivat juontajina yhdessä kamarimusiikkijuhlien taiteellisen johdon kanssa.

11.8. Edith Södergran -konsertti Nauvon kirkossa

Tervetuloa kamarikonserttiin, jossa juhlistetaan runoilija Edith Södergrania ja hänen vaikuttavia tekstejään. Laulaja Fredrik Hagerberg ja urkuri Josefin Sundström vievät matkalle Södergranin maailman kolmeen vahvaan lauluaiheeseen, jotka tutkivat ahdistusta, uudelleen syntymistä, yksilöllisyyttä ja sisäistä voimaa musiikin ja runouden keinoin. Teos on ruotsalaisten säveltäjien Erik V Sköldin ja Håkan Carlssonin sekä Hagerbergin oma koskettava lauluteos.

Konsertti järjestetään Kunnantuvan kokoontumisen yhteydessä, jossa Anso Törnroth kertoo Edith Södergranin nauvolaisista juurista ja Ingeborg Spiik lukee hänen runojaan. Kokoontuminen järjestetään yhdessä Nagu Hembygdsföreningen kanssa.

31.8. Multiculti osallistuu yhtenä tahona muinaistulien iltaan. Tässä perhejuhlassa näkyy nauvolaisten yhdistysten arvokas panos Nauvon kulttuuritarjontaan. Nuorilla on tärkeä rooli toteutuksessa. Muinaistulien ohjelmassa on Nagu Rotaryn hiekkalinnakilpailu, musiikkia ja muuta ohjelmaa ulkotiloissa Framnäsin rannassa

13.9. Irwin Goodman -konsertti ravintolaL’Escalessa.

Skarvbandet Bosse Mellberg ja Alarik Repo sekä Sauli Luttinen, Luumu Kaikkonen ja Seppo Wahl soittavat Irwin Goodmanin lauluja.

Irwin Goodman sävelsi noin 200 laulua, joista hyvin monet saavuttivat laajan suosion. Skarvbandet poimii monipuolisen musiikillisen kuvan Antti Hammarbergistä, alias Irwinistä. Sanavirtuoosi Vexi Salmi kirjoitti suurimman osan hänen laulujensa teksteistä.

14.9. Sadonkorjuumarkkinat järjestää Pro Nagu. Yhteistyössä Pro Nagun kanssa järjestää Multiculti saaristolaismuusikkojen konsertin, joka on avoin kaikille.

12.10. Arrhythmics konsertti Nauvon kirkossa
Arrhythmics on turkulainen a cappella -yhtye, jonka laulajat ovat korkeakouluopiskelijoita, jatko-opiskelijoista ja jo työelämään siirtyneitä taitavia musiikin harrastajia. Lauluryhmän johtajana toimii Riitta Sorvola.

”Tervetuloa matkalle suomalaisen naiskuoromusiikin historiaan! Aloitamme kansallismaisemista, sukellamme kansallisromantiikan suuriin tunteisiin ja vertailemme miten eri tavoin kansanlauluja, on sovitettu. Uuden musiikin osiossa rikotaan vanhoja rajoja ja viimeisessä osassa… niin, palataanko juurille? Vai uskalletaanko vihdoin sanoa asioita? Onko maailma muuttunut kahdessa sadassa vuodessa?

Lux Nagu Nauvo kirkkovallilla kaksi viikkoa marraskuussa

Yhdessä muiden yhdistysten, Nauvon kappeliseurakunnan, päiväkodin, esikoulun, taidekerhon ja innostuneiden nauvolaisten kanssa luodaan taas suuri visuaalinen loistavan pimeyden tapahtuma kirkkovallille. Kaikki nauvolaiset voivat olla mukana rakentamassa valomaailmaa. Lapset ovat erityisesti kohderyhmänä. Tapahtuma kuuluu osaksi Lux Archipelagoa

10.11. Isänpäivän Musica Silentii in Archipelago Nauvon kirkossa

Ensemble Gamut! on luonut oman uniikin soundinsa yhdistämällä elementtejä keskiajan musiikista, suomalaisista kansansävelmistä, improvisaatiosta sekä elektronisista äänimaisemista.

Ensemble Gamut!
Aino Peltomaa / laulu, keskiajan harppu, perkussiot, elektroniikka
Ilkka Heinonen / jouhikot, viola da gamba, elektroniikka
Juho Myllylä / nokkahuilut, elektroniikka 

Syksyllä 2024 Satutanssi Nauvon kirjastossa

Elin Maria ja Gabriel Sydänvirta ohjaavat kolme satutanssi-työpajaa lapsille ja perheille Nauvon kirjastossa. Tule mukaan satumatkalle, jossa kirjojen mielikuvitusmaailma alkaa elää tanssin ja liikkeen kautta. Sadut luetaan leikillisellä kielellä sekä ruotsiksi että suomeksi. Täten lapset voivat kokea kirjaston ja kirjat uudella tavalla tanssin kielellä.

Kaksi työpajaa on tarkoitettu päiväkotilapsille ja henkilökunnalle. Yksi työpaja on avoin kaikille lapsiperheille.

Va veit du om Nagu? Multiculti, Nagu Hembygdsförening, Pro Nagu ja eläkeläisyhdistys Festingarna jatkavat saariston paikallistiedon lisäämistä.

Muuta

Multiculti suunnittelee yhdessä Nauvon kirjaston kanssa Sirpa Kähkösen kirjailijavierailua ja muita pienempiä kulttuuritapahtumia resurssiensa mukaan.

Lasten saari

Multiculti jatkaa yhteistyötä koulujen opettajien kanssa tukeakseen lapsia ja nuoria, jotka ovat erityisen kiinnostuneita kulttuurista. Yritämme myös saada nuoret mukaan suunnittelemaan ja toteuttamaan tapahtumia kuten Vårkultur ja Lux Nagu Nauvo. Yhdessä NUFn ja Hem och Skola i Nagu kanssa tarjoaa Multiculti päiväkodille, esikoululle ja alaluokille Kojans Teaterin Varför Gul? -näytelmän.

Jotta lapset ja nuoret innostuisivat hyvästä musiikista voivat he tulla Multicultin järjestämiin konsertteihin ilmaiseksi.

Shakespeare sunnuntai kunnantuvalla

Kaarina Karjulan johdolla luemme ääneen ja ihmettelemme Talvista tarinaa (En vintersaga, The Winterś Tale) sillä kielellä, mikä osallistujalla on mukanaan, yhteistyönä Kombin kanssa.  Shakespeare toimii kaikilla kielillä! 

Yhteistyö Kombin kanssa

Kunnantupa-yhdistys

Multiculti on yhdistyksen jäsenenä mukana kehittämässä Kunnantupaa nauvolaisten yhteiseksi olohuoneeksi. Kunnantuvan piha on paikkana tapaamisille ja yhteisille ulkoilmatapahtumille kuten Vårkultur, vappupiknik ja Lux Nagu Nauvo.Nauvoon muuttaneiden integroimisessa jatkaa Multiculti toimintaansa edelleen.