Multicultin toimintasuunnitelma vuodelle 2022

Tarkoitus: KulttuuriyhdistysMulticultin tarkoituksena on tukea kultuurin eri muotoja Nauvossa. Tavoitteena on saariston elävä, luova ja kestävä kulttuurimiljöö. Multiculti toimii yhdessä muiden kulttuurintuottajien kanssa rikastaen kulttuuritarjontaa eri yhteisöissämme. Taide ja kulttuuri ovat merkityksellisiä kaikenikäisten ihmisten hyvinvoinnille.

Multiculti pyrkii nostamaan paikallisia taiteilijoita ja käsityöläisiä esiin kiittämällä kaikkia kutsumiaan vierailijoita ja taiteilijoita jollakin paikallisella käsityötuotteella. 

Yhteistyötahot: Yhteistyö ja yhteisöllisyys ovat toimintamme perusedellytyksiä. Tärkeinä kumppaneina ovat kaikki nauvolaiset yhdistykset, ja samoin saariston naapurikuntien yhdistykset. Paraisten kaupunki on myös tärkeä yhteistyökumppani.

Useat tapahtumat järjestetään yhdessä muiden yhdistysten kanssa. Yhteistyö helpottaa resurssien käytön suunnittelua ja työtaakan reilua jakamista, sekä lisää yhteisöllisyyttä. 

Kohderyhmät: Multicultin pääasiallinen kohderyhmä Paraisten kaupungissa ovat nauvolaiset, sillä haja-asutusalueella on tärkeää vahvistaa kulttuuritoimintaa. Panemme toki ilolla merkille, että monet kulttuurinharrastajat lähikunnista osallistuvat tapahtumiimme. Lapset ja nuoret muodostavat Multicultille tärkeän kohderyhmän. Toimimme aktiivisessa yhteistyössä muiden järjestöjen ja kaupungin kanssa saadaksemme lapset ja nuoret toimintaan osallisiksi. Haluamme myös edelleen, yhteistyössä koulujen opettajien kanssa, palkita sellaisia lapsia ja nuoria, jotka osoittavat erityistä harrastuneisuutta kulttuuriin.

Multiculti myötävaikuttaa Nauvoon muuttaneiden kotoutumiseen niin kielellisesti kuin kulttuurisestikin. Luomme toiminnassamme hyvää yhteisymmärrystä kieliryhmien välille, ja osa tilaisuuksistamme toimii kielikylpyinä. Vuonna 2022 tulemme edelleen tukemaan ja olemaan osana pakolaisten ja nauvolaisten kulttuurista vuorovaikutusta.

Vuosi 2022 on Multicultin kahdeksastoista toimintavuosi

Vuoden 2022 toiminta on valitettavasti edelleen epävarmaa covid 19-viruksen vuoksi. Synkkinä aikoina on tärkeää tarjota kulttuurielämyksiä. Monet Multicultin kulttuurinkuluttajista ovat seuranneet toimintaa jo yli viidentoista vuoden ajan. Seniorit eivät mielellään osallistu tapahtumiin sisätiloissa. Rajoitusten jatkuessa meidän täytyy keskittyä ulkotilaisuuksiin. Sisätiloissa voidaan järjestää vain pienen mittakaavan tapahtumia riittävin etäisyyksin. Se tarkoittaa useampia ilmaistapahtumia ja pieniä lipputuloja.

Multiculti aikoo jatkaa sellaisia toimintoja, jotka nauvolaiset ovat vastaanottaneet myönteisesti ja joista on jo muodostunut jonkinlaisia perinteitä. Multiculti haluaa myös olla dynaaminen organisaatio, ja tarttuu mielellään odottamatta ilmestyviin mahdollisuuksiin, kun ne tuntuvat tärkeiltä toteuttaa yhdessä muiden toimijoiden kanssa.  Elävä kulttuurimiljöö edellyttää tasapainoa säilyttävän ja kehittävän, samoin kuin vakiintuneiden ja uusien konseptien välillä. Tilaisuudet järjestetään pääasiallisesti Nauvossa, ja mahdollisuuksien mukaan paikallisin voimin.

KIRJALLISUUS, TEATTERI, MUSIIKKI JA MUU KULTTUURI

Multiculti osallistuu 16.1. muiden nauvolaisyhdistysten kanssa virtuaalitapahtumaan Kävele naiselle ammatti. Osallistujat kävelevät pieninä ryhminä.

12.3. klo 17 Musiikkia maaliskuussa L‘Escalessa

Multiculti haluaa tukea saariston nuoria muusikoita tarjoamalla vuosikokouksensa yhteydessä 12.3. avoimen konsertin monipuolisen Andreas Rantalan johdolla. Andreas on julkaissut levyn Brunnsdäld, jossa hän muiden nuorten saaristolaismuusikoiden kanssa venyttää folkmusiikin rajoja. Vaikutteita otetaan amerikkalaisesta, irlantilaisesta ja pohjoismaisesta kansanmusiikista. Rockin ja funkin elementtejä on mukana konsertissa.

Sebastian Smeds, harmonikka
Andréas Rantala, mandoliini & banjo
Oliver Tschernij keyboard & percussion

Huhtikuu. Multiculti osallistuu Nauvon marttojen ja muiden kanssa Vår Kultur-projektiin, jossa kevät toivotetaan tervetulleeksi Kunnantuvan piha-alueella. Tapahtuma valmistellaan työpajoissa.

9.4. kl. 18 på Framnäs Teatteri Viirus esittää: ”Sångerskan”

Teatterikonsertti. Häikäisevä musiikillinen kokemus. Ylistys esiintyjän ja yleisön elävälle kohtaamiselle. Monologiesitys Sångerskan perustuu Franz Kafkan viimeiseen novelliin Josefin, laulaja tai Hiirien valtakunta. Lavalla Jessica Raita, ohjaus Lidia Bäck.

6.5. klo 19 Jussi Fredriksson Trio Archipelago Sea Tales ravintola

L’Escalessa

Jussi Fredriksson piano, Jori Huhtala basso, Mika Kallio  rummut.

Kansainvälisesti menestyneen Jussi Fredriksson Trion uusi konsertti Archipelago Sea Tales kertoo karun kauniita tarinoita maailman kauneimmasta saaristosta. Pianisti Jussi Fredriksson kirjoitti koronapandemian aikana triolle uuden ohjelmiston, johon säveltäjä kaivoi inspiraatiota koskettavista teemoista aina saariston romantiikasta Saaristomeren luonnonkatastrofiin. Archipelago Sea Tales  -kappaleet saivat alkunsa Aspössa, Nauvossa, Bränskärissä, Gullkronassa ja muissa ulkosaariston upeissa saarissa. Konsertti kertoo Itämeren synkästä nykytilasta sekä toisaalta kauneudesta ja kiehtovasta värien kirjosta.

3-5.6.  Örön retki yhdessä Korpo Kulturgillen kanssa

18.6. Perunafestivaali De Vita Päron avaa perinteisesti Nauvon kesäkauden. Festivaali on maksuton koko perheen tapahtuma. Skarvbandet Alarik Repo, Bosse Mellberg, feat. Marianne Maans Evitana, ja Luumu Kaikkonen, soittaa. Ohjelmaa myös lapsille. Valitaan Vuoden perunaknööli. Perunafestivaali pidetään Nauvon eteläsatamassa yhteistyössä muiden nauvolaisyhdistysten kanssa.

9.7. Ur kamarn

Rakennamme siltoja houkuttelemalla saariston nuoria musiikkilahjakkuuksia ”ulos kamarista”, soittamaan yhdessä kamarimusiikin ammattilaisten kanssa. Nuoret laativat itse konsertin ohjelmiston ja toimivat juontajina yhdessä kamarimusiikkijuhlien taiteellisen johdon kanssa.

Va veit du om Nagu?

Multiculti, Nagu Hembygdsförening, Pro Nagu ja eläkeläisyhdistys Festingarna jatkavat saariston paikallistiedon lisäämistä.

27.8. Multiculti osallistuu yhtenä tahona muinaistulten iltaan. Tässä perhejuhlassa näkyy nauvolaisten yhdistysten arvokas panos Nauvon kulttuuritarjontaan. Nuorilla on tärkeä rooli toteutuksessa. Muinaistulten ohjelmassa on Nagu Rotaryn hiekkalinnakilpailu, musiikkia ja muuta ohjelmaa ulkotiloissa Framnäsin rannassa, riittävin etäisyyksin.

16.9. Tanssiorkesteri-ilta, Framnäs

Bandi What soittaa hittejä eri vuosikymmeniltä.Soittamassa Kjell ja Mårten Westö, Peter Halén, Bengt Thorson ja Tapani Jämsen. Hittisävelmiä eri vuosikymmeniltä, aika paljon bluesiin ja souliin painottuen. Tanssit järjestetään yhdessä Hembygdens väl i Nagun kanssa.

17.9. Konsertti sadonkorjuujuhlissa

Multiculti osallistuu kaupungin järjestämään Sadonkorjuumarkkinaan ulkoilmakonsertilla.

1.10. klo 18 Nauvon kirkossa Sounds of Love -konsertti

Solisteina Tove Wingren, Patrick Wingren ja Richard Slotte. Tove aistii musiikin väreinä, ja sen ymmärtää, kun kuulee hänen laulavan. Tovella on poikkeuksellisen laaja ääni. Ohjelmistossa mm. Ellington, Mingus, Beyoncé ja Gärdestad. Bändissä virtuoottiset Patrick Wingren, piano ja Rickard Slotte, flyygelitorvi. Musiikki on improvisaatiota, musiikki on iloa, musiikki on – värejä!

Marraskuu Musica Silentii in Archipelago

Tiheimmän syyspimeän aikaan Multiculti järjestää klassisen musiikin konsertin Nauvon kirkossa. Vuoden taiteiljoina Kreeta-Maria Kentala, barokkiviulu ja Tea Polso, cembalo.

Lux Archipelago tarjoaa mahdollisuuden yhteistyössä muiden kanssa tuottaa valoilla ulkoilmaan loistavaa pimeyttä. Tapahtumaa voidaan valmistella työpajoissa.

Multiculti suunnittelee lisäksi kirjailijavierailua ja pienempää teatteri-/ musiikkiryhmän vierailua resurssien ja olosuhteiden salliessa. Jatkamme kulttuurilounaiden ja -kahviloiden, vierailuluentojen ja kulttuuriretkien järjestämistä olosuhteiden salliessa.

Lasten saari

Multiculti jatkaa kulttuurista kiinnostuneiden lasten palkitsemista yhdessä koulujen opettajien kanssa. Haluamme myös kutsua nuoria mukaan tapahtumien suunnitteluun ja toteutukseen. Kutsumme lapsia myös paikallisen teatteriseurue Kojanin esityksiin.

Kunnantupa-yhdistys

Multiculti osallistuu yhdistyksen jäsenenä kunnantuvan kehittämiseen nauvolaisten yhteisenä kokous- ja olohuoneena. Kunnantuvan pihaa voidaan käyttää ulkoilmatapahtumiin. Kunnantupa lisää yhteistyömahdollisuuksia muiden nauvolaisten yhdistysten kanssa.

Maahanmuuttajien kotouttaminen

Multiculti toimii edelleen pakolaisten kotouttamiseksi yhteiskuntaan.

Virkeyttä ikääntyneille

Multiculti osallistuu eläkeläisyhdistys Festingarnan, Nauvon Punaisen ristin, Nauvon Martta-yhdistyksen ja Folkhälsan i Nagu- yhdistyksen kanssa hankkeeseen, jossa järjestetään kahdet kahvikutsut nauvolaisille senioreille vuonna 2022. Ensiksi on teemana kahvikupit. Thomas Lundin juttelee osallistujien kanssa kupeista ja niiden kertomasta historiasta. Hän antaa Viola Renvall -konsertin yhdessä pianisti Richard Mittsin kanssa. Toisella kertaa on teemana kahvileipä ja pöytäliinat. Janette Lagerroos jututtaa osallistujia seitsemän sortin kakuista ja kirjotuista liinoista. Hän esittää myös musiikkia pianisti Uma Söderlundin kanssa.