Verksamhetsplan för år 2022

Ändamål: Kulturföreningen Multicultis ändamål är att stöda olika former av kultur i Nagu. Målet är en levande, kreativ och hållbar kulturmiljö i skärgården. Multiculti verkar för att i samarbete med andra kulturproducenter berika kulturutbudet i vår omgivning. Konst och kultur har betydelse för människans välmående i alla åldrar.

Multiculti strävar till att lyfta fram konstnärer och hantverkare i Nagu genom att alltid avtacka inbjudna gäster och artister med en lokal hantverksprodukt

Samarbetspartner: Samarbete och gemenskap är en grundförutsättning för vår verksamhet. Viktiga samarbetspartner är alla föreningar i Nagu, men även föreningar i den angränsande skärgården. Pargas stad är också en viktig samarbetspart. Många evenemang är gemensamma med andra föreningar. Samarbetet ger en bättre planerad användning av resurser, en mer jämlik arbetsbelastning och en god arbetsgemenskap.

Målgrupp: Naguborna är Multicultis främsta målgrupp inom staden Pargas, eftersom vi i glesbygden behöver förstärkta kulturaktiviteter. Vi noterar dock med glädje att många kulturaktivister från den angränsande skärgården tar del i våra evenemang. Barn och unga är en viktig målgrupp för Multiculti. Vi arbetar aktivt i samarbete med andra organisationer och staden för att göra barn och ungdomar delaktiga i vår verksamhet. Vi vill också fortsätta att i samarbete med skolornas lärare premiera barn och ungdomar som visar särskilt engagemang för kultur.

Multiculti verkar för att integrera nyinflyttade till Nagu såväl språkligt som kulturellt. I vår verksamhet skapar vi ett gott samförstånd mellan språkgrupperna och en del av våra aktiviteter fungerar som språkbad. Under 2022 kommer vi fortsättningsvis att stöda och delta i kulturverksamhet som utvecklas i växelverkan mellan invandrarna i Nagu och naguborna.

2022 är Multicultis adertonde verksamhetsår

Verksamheten år 2022 är fortfarande osäker på grund av covid-19. Det är särskilt viktigt att kunna erbjuda kulturupplevelser då tiderna är dystra. Många av Multicultis kulturkonsumenter har följt med verksamheten i över femton år och är nu seniorer och tveksamma till att delta i inomhusevenemang. Om restriktionerna fortsätter kommer vi att försöka ordna mer verksamhet utomhus. Inomhus blir det i mindre skala med distans mellan deltagarna. Det innebär flera gratisevenemang och evenemang med mindre biljettintäkter.

Multiculti ämnar fortsätta med sådana aktiviteter som fått ett positivt mottagande av naguborna och utformats till något av en tradition. Multiculti vill också vara en dynamisk organisation och tar gärna fasta på oväntade möjligheter som dyker upp och som vi anser vara viktiga att genomföra i samarbete med andra aktörer. En levande kulturmiljö förutsätter balans mellan bevarande och utveckling, mellan etablerade och nya koncept. Evenemangen sker huvudsakligen i Nagu och i mån av möjlighet med lokala krafter.

LITTERATUR, TEATER, MUSIK OCH ANNAN KULTUR

Multiculti deltar med andra naguföreningar i evenemanget Gå ett yrke åt en kvinna där deltagarna vandrar i mindre grupper.

12.3. kl. 17 Musik i mars på L’Escale

Multiculti anser det viktigt att understöda unga musiker från skärgården och bjuder i samband med sitt årsmöte 12.3. på en öppen konsert under ledning av den mångsidiga musikern Andréas Rantala.

Andréas har givit ut skivan Brunnsdäld där han tillsammans med andra musiker från skärgården tänjer på folkmusikens gränser. Musiken är inspirerad av amerikansk, irländsk och nordisk folkmusik. Det finns element av både rock och funk i konserten.

Sebastian Smeds, dragspel
Andréas Rantala, mandolin & banjo
Oliver Tschernij keyboard & percussion

Vårkultur

April. Multiculti ordnar tillsammans med Nagu Marthaförening och andra på Kommunalstugans gård ett evenemang för att hälsa våren välkommen. Evenemanget förbereds i workshoppar

9.4. kl. 18 på Framnäs Viirusteaterns teaterkonsert ”Sångerskan”

En teaterkonsert. En bländande musikalisk upplevelse. En eloge till det levande mötet mellan aktören och dess publik. Monologföreställningen Sångerskan tar avstamp i Franz Kafkas sista novell Josefin, sångerskan eller i mössens rike.

På scen Jessica Raita, Regi Lidia Bäck.

6.5. kl. 19 på Restaurang L’Escale Jussi Fredriksson Trio med konserten Archipelago Sea Tales

Jussi Fredriksson piano, Jori Huhtala bas, Mika Kallio, trummor

Internationellt framgångsrika Jussi Fredriksson Trios nya konsert Archipelago Sea Tales berättar kargt vackra historier om världens vackraste skärgård. Pianisten Jussi Fredriksson komponerade under coronapandemin för sin trio ett nytt program, där han tog inspiration av berörande ämnen från skärgårdsromantik till Skärgårdshavets naturkatastrof. De stycken som ingår i Archipelago Sea Tales kom till på Aspö, i Nagu, på Brännskär, Gullkrona och andra underbara öar i den yttre skärgården. Musiken förtäljer om Östersjöns katastrofala läge men också om skönheten och färgprakten i skärgården.

3–5.6. resa till Örö tillsammans med Korpo Kulturgille

18.6. Potatisfestivalen De Vita Päron inleder traditionellt sommarsäsongen i Nagu. Festivalen är en familjefest med fritt inträde. Skarvbandet Alarik Repo, Bosse Mellberg feat. Marianne Maans Evita och Luumu Kaikkonen spelar. Det ordnas program för barn. Årets potatisknöl utses.

Potatisfestivalen hålls i södra hamnen i Nagu med andra naguföreningar som samarbetsparter.

9.7. Ur kamarn

Nagu kammarmusikdagar firar sitt tjuguårsjubileum och Multiculti bidrar till programmet med gratiskonserten ”Ur kamarn”. Vi bygger broar mellan de professionella kammarmusikerna och unga musikaliska förmågor från skärgården, som vi lockar ”ur kamarn” Ungdomarna får själva utforma konsertens program och verka som konferencierer i samråd med kammarmusikdagarnas konstnärliga ledare.

Va veit du om Nagu?

Multiculti fortsätter i samarbete med bl.a. Nagu Hembygdsförening, Pro Nagu och pensionärsföreningen Festingarna att öka kunskapen om den omgivande skärgården.

Multiculti deltar som part i forneldsfesten. Familjefesten är ett evenemang som synliggör föreningarna som värdefulla inslag i Nagus kulturutbud. Ungdomarna spelar en viktig roll i genomförandet. Forneldsfestens program omfattar Rotarys sandslottstävling, musik och annat program och genomförs utomhus vid stranden utanför Framnäs.

16.9. Dansbandskväll på Framnäs med hits från olika årtionden

Bandet What med Kjell och Mårten Westö, Peter Halén, Bengt Thorson och Tapani Jämsen spelar hits från olika årtionden, ganska mycket betoning på blues/soul.

Dansbandskvällen genomförs i samarbete med Hembygdens väl i Nagu.

17.9. Konsert på Skördemarknaden

Multiculti bidrar till den av staden ordnade Skördemarknaden med en utomhuskonsert.

1.10. kl. 18 konserten ”Sound of Love” med vokalisten Tove Wingren, Patrick Wingren och Richard Slotte i Nagu kyrka

För Tove är musiken färger och det förstår man när man hör henne sjunga. Tove har en röst med en exceptionell bredd. Tillsammans med Patrick Wingren på piano och Rickard Slotte på flygelhorn, också de virtuoser på sina instrument, tolkar hon Ellington, Mingus, Beyoncé, Gärdestad m.fl. Musik är improvisation, musik är glädje, musik är – färger!

November: Musica Silentii in Archipelago

När höstmörkret ligger som tätast över skärgården ordnar Multiculti en klassisk konsert i Nagu kyrka.

Årets artister blir Kreeta-Maria Kentala på barockviolin och Tea Polso på cembalo.

Lux Archipelago ger möjlighet att i samarbete med andra föreningar ordna olika kreativa evenemang utomhus för att skapa ett strålande mörker. Evenemanget kan byggas upp genom workshoppar.

Multiculti planerar dessutom författarbesök och gästspel av någon mindre teatergrupp/musikgrupp ifall resurserna räcker till och omständigheterna tillåter. Multiculti fortsätter att ordna kulturluncher eller -caféer med inbjudna föreläsare samt kulturresor.

Barnens ö

Multiculti fortsätter att i samarbete med skolornas lärare premiera barn och unga som visat särskilt intresse för kultur. Vi försöker också involvera ungdomarna i planering och genomförande av många evenemang. Multiculti vill också bjuda barnen på det lokala teatersällskapet Kojans föreställningar.

Föreningen kommunalstugan

Multiculti deltar som part i föreningen i strävandena att utveckla kommunalstugan till ett gemensamt mötes- och vardagsrum för naguborna. Kommunalstugans gård kan användas för utomhusevenemang. Kommunalstugen ger möjlighet till ökat samarbete med andra föreningar i Nagu.

Integrering av invandrare

Multiculti fortsätter att verka för invandrares och flyktingars integrering i samhället.

Rekreation för äldre

Multiculti deltar tillsammans med Pensionärsföreningen Festingarna, Nagu Röda Kors, Nagu Marthaförning och Folkhälsan i Nagu i projektet genom att under år 2022 ordna två kafferep för seniorer i Nagu. Temat för det första är kaffekoppar. Thomas Lundin pratar med deltagarna om kaffekoppar och vilken historia de kan förmedla Han ger tillsammans med pianisten Richard Mitts en Viola Renvall konsert. Tema för det andra kafferepet är kaffebröd och dukar. Janette Lagerroos pratar med deltagarna om sju sorters kakor och broderade dukar. Hon bjuder också på ett musikaliskt program med pianisten Uma Söderlund.